Wędliny Domowe
Drukuj


Marynaty do grillowanych potraw


A. Marynata do drobiu
Składniki dla 4 osób:

  • 3-4 łyżki białego wina
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • papryka
  • pieprz cayenne

Przyrządzanie:
Olej wymieszać z białym winem, a następnie dodać zioła. Przyprawić do smaku papryką i pieprzem cayenne.

Informacja o produkcie
Kalorie - 400 kcal całość
Zaw. tłuszczu - mała
Źródło witaminy C.

B. Marynata do ryb
Składniki dla 4 osób:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżka sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawa "Knorr Aromat"
  • szczypta czosnku granulowanego
  • papryka
  • pieprz

Przyrządzanie:
Olej wymieszać z whisky, sherry oraz sosem sojowym. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem, papryką oraz przyprawą "Knorr Aromat" i wszystko dokładnie wymieszać.

Informacja o produkcie
Kalorie - 480 kcal całość
Zaw. tłuszczu - mała
Źródło witaminy A i C.

C. Marynata do wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny
Składniki dla 4 osób:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 - 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2-3 łyżki brandy
  • przyprawa "Knorr Aromat"
  • pieprz

Przyrządzanie:
Olej wymieszać z brandy oraz sokiem cytrynowym, po czym doprawić do smaku przyprawą "Knorr Aromat" i pieprzem.

Informacja o produkcie
Kalorie - 450 kcal całość
Zaw. tłuszczu - mała
Źródło witaminy C.

RADA
Marynaty można też używać do polewania mięsa w czasie grillowania. Drób i mięso smarować marynatą na godzinę, a ryby na 30 minut przed grillowaniem.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież