Wędliny Domowe
Drukuj

Pachnące kotlety wieprzowe z kością


Czas: 1 godzina i 20 minut
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie: 30 minut
Grillowanie: 20 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 4 kotlety wieprzowe z kością
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu ziołowego
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn, szałwia)
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • biały pieprz
  • sól

Przyrządzanie:



  1. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  2. Ocet połączyć z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać, po czym natrzeć mieszanką, wciskając ją w nacięcia. Tak przygotowane mięso odłożyć na 30 minut do lodówki.
  4. Mięso grillować 8 - 10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą. Kotlety podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

RADA
Mięso należy zawsze solić po upieczeniu, gdyż sól pochłania wilgoć, wysuszając je.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież