Wędliny Domowe
Drukuj

Steki z masłem ziołowym


Jeśli spędzasz weekend na działce, zrezygnuj czasem z tradycyjnego obiadu. Zamiast siedzieć w kuchni, zaproponuj pieczone steki z masłem ziołowym.
Czas - 55 minut
Przygotowanie - 35 minut
Grillowanie - 20 minut


Składniki dla 4 osób:

  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 małe liście sałaty
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 dag masła ziołowego

Przyrządzanie:



  1. Steki umyć, dobrze osuszyć, natrzeć olejem, po czym upiec na grillu. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem.
  2. W czasie pieczenia mięsa umyć liście sałaty, pomidor oraz gałązki natki pietruszki. Pomidor pokroić w cząstki.
  3. Upieczone steki ułożyć na liściach sałaty i udekorować cząstkami pomidora i gałązkami natki pietruszki. Na każdym steku ułożyć plasterek cytryny, a na nim kawałek masła ziołowego.

RADA
Masło ziołowe przygotowuje się z miękkiego masła wymieszanego ze szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem, trybulą oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież