Wędliny Domowe
Drukuj

Pstrąg cytrynowo - ziołowy z grilla


Każdy, kto choć raz spróbuje pstrąga z grilla, na pewno zostanie amatorem tego rarytasu. Jego smaku i aromatu nie da się z niczym porównać.

Czas - 1 godzina i 40 minut
Przygotowanie - 1 godzina
Grillowanie - 40 minut


Składniki dla 4 osób:

  • 4 świeże pstrągi
  • 8 plasterków boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryny
  • 1 pęczek tymianku
  • 4 gałązki świeżej szałwi
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Przyrządzanie:



  1. Świeże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem.
  2. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku.
  3. Skórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obu bokach dwa razy na krzyż, tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdą rybę zawinąć w dwa plasterki boczku.
  4. Tymianek, szałwię i rozmaryn dokładnie wymyć, osaczyć i grubo pokroić. Cytryny umyć w gorącej wodzie, wytrzeć i pokroić w plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby.
  5. Pstrągi włożyć do specjalnych koszyczków do grillowania ryb, zamknąć je i grillować z każdej strony po 10 - 20 minut. Smakują znakomicie z bagietką.

RADA
Jeśli pstrąg ma być z koperkiem, estragonem lub natką pietruszki należy używać folii aluminiowej. Wówczas rezygnujemy z obkładania ryb boczkiem.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież