Wędliny Domowe
Drukuj

Udka kurczaka z owocami z grilla


Delikatne białe mięso z drobiu wyśmienicie smakuje z grilla. Lekkostrawne, pieczone bez tłuszczu z dodatkiem owoców jest daniem dietetycznym.

Czas
Łącznie: 5 godzin
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: 3 - 4 godziny
Grillowanie: 20 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 4 udka kurczaka 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 litra białego wina wytrawnego
  • 1/8 litra sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 plastry ananasa
  • 2 przepołowione banany
  • masło


Przyrządzanie:

  1. Udka umyć, osuszyć, z obu stron posypać według własnego uznania solą, czarnym pieprzem i papryką.
  2. Wino, sos sojowy, imbir i biały pieprz wymieszać w naczyniu, włożyć udka i marynować 3 - 4 godziny, co pewien czas je obracając.
  3. Udka wyjąć, osuszyć i piec tak długo, aż skórka stanie się chrupka. Plastry ananasa lekko posmarować masłem i opiekać po 2 - 3 minuty z każdej strony. Na samym końcu opiec banany (ok. 2 minut).

RADA
Podczas grillowania nie powinno się nakłuwać mięsa, aby nie wyciekał z niego smakowity sos.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież