Wędliny Domowe
Drukuj

Skrzydełka z kurczaka wg Andrzeja M-ce.


Sposób na skrzydełka z kurczaka na grillu wg przepisu ChefPaula - ale trochę inaczej.

Miałem do dyspozycji 2,5 kg skrzydełek z kurczaka tj 25 sztuk.
Do grillowania skrzydełek przygotowałem:
- tzw. "ostrą mieszankę"
- marynatę
- sos
Ostra mieszanka - składniki



  • mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka
  • mielona papryka Cayenne - 2 łyżeczki
  • mielona papryka Chilli - 1 łyżeczka
  • świeżo mielony wielokolorowy pieprz - 2 łyżeczki
  • mielony cynamon - 1/2 łyżeczki

Marynata - składniki



  • wcześniej przygotowana ostra mieszanka - połowa
  • winny ocet - 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
  • czosnek zgnieciony - 3 ząbki
  • sok grapefruitowy - 1/2 szklanki
  • sok jabłkowy - 1/2

Uwaga sprawdziłem : przy dodaniu większej ilości niż podałem wymienionych soków skrzydełka w smaku są b.słodkie.
Sos - składniki



  • wcześniej przygotowana ostra mieszanka - pozostała połowa
  • ketchup - 1 szklanka
  • oliwa z oliwek - 1
  • czosnek zgnieciony - 3 ząbki
  • musztarda - 3 łyżeczki
  • zielony sos "Tabasco" - 1/2 łyżeczki
  • sos "Worchester " - 2 łyżeczki

Tak odmierzone składniki dobrze wymieszać blenderem, zagotować w garnuszku cały czas mieszając - nie gotować. Ostudzić i odstawić do lodówki.

Sposób wykonania:



  • skrzydełka kurczaka zamroziłem,
  • następnie zamrożone włożyłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 10 minut (czas gotowania liczyłem od momentu ponownego wrzenia wody),
  • po gotowaniu skrzydełka przełożyłem do oddzielnego pojemnika aby uzyskały temperaturę otoczenia,
  • następnie zalałem wcześniej przygotowaną marynatą,


  • pojemnik szczelnie zamknąłem, kilka razy obróciłem do góry dnem (rozprowadzenie marynaty) i odstawiłem do lodówki na 12 godzin,
  • skrzydełka grillowałem na aluminiowych tackach do uzyskania złotego koloru,
  • w czasie grillowania skrzydełka przekładamy i smarujemy uprzednio przygotowanym sosem
  • czas grillowania zależy od temperatury węgla - ja grillowałem ok. 30 minut.


    Mięso w środku było białe i bardzo łatwo odchodziło od kości, a zapach grillowanych skrzydełek snuł się po działce w promieniu paru metrów - pycha.

    Autor - Andrzej M-ce
  • Dodaj komentarz

    Uwaga!
    Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
    prezentowanych na stronie wędzarni!

    Kod antyspamowy
    Odśwież