Wędliny Domowe
Drukuj

Składniki:
1 kg wołowiny gulaszowej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy
6 dużych bułek
6 łyżeczek masła
2 średnie cebule
2 średnie pomidory
10 dkg świeżego szpinaku (ewentualnie 6 listków sałaty)
sos czosnkowo – ogórkowy (przepis poniżej)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić na grubym oczku i wymieszać rękoma na gładką masę z pieprzem, papryką, majerankiem, tymiankiem i sosem Worcestershire. Uformować kotlety o średnicy około 8 cm i grubości 2 cm. Ułożyć w naczyniu przekładając wysmarowaną oliwą folią aluminiową, przykryć i odstawić do lodówki na 6 godz.




Cebulę pokroić w cienkie plastry włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą. Wstawić do lodówki do chwili użycia.
Szpinak obrać z łodyg, oczyścić, włożyć do szklanego naczynia i zalać lodowatą wodą. Wstawić do lodówki do chwili użycia.
Czyni to szpinak i cebulę bardziej kruchą i soczystą.
Bułki przekroić posmarować masłem złożyć i całe natrzeć lekko wodą. Położyć na grillu i jednokrotnie obracając podpiec aż zrobią się gorące i z wierzchu chrupkie.




Mięso grillować na gorącym węglu do wymaganej krwistości obracając raz lub dwa razy.
Podawać w bułce ze szpinakiem cebulką i pomidorem polane sosem.




Sos czosnkowo – ogórkowy
Składniki:
20 dkg 18% kwaśnej śmietany
10 dkg majonezu
1/2 łyżeczki zmielonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazyli
1/2 łyżeczki soli
2 średnie główki czosnku wyciśniętego przez praskę
1 średni ogórek obrany ze skórki, wypestkowany i drobno posiekany z odciśniętym sokiem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na końcu dodając ogórek i schłodzić w lodówce.

Smacznego

Autor: ChefPaul

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież