Wędliny Domowe
Drukuj

Składniki:
6 dużych udek z kurczaka
3 łyżeczki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki zgniecionego czosnku
1/2 szklanki piwa
sos "Taco" - przepis poniżej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z udek zdjąć skórę i wyfiletować z kości.
Do małego garnka wlać piwo, oliwę, ocet i dodać czosnek, zagotować odstawić.
Mięso układać w miseczce warstwami przelewając marynatą każdą warstwę. Przykryć. Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.). 1/2 godziny przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki.
Grubo wysmarować sosem "Taco" w miejscu gdzie była kość, zawinąć i spiąć metalowymi szpilkami kucharskimi.
Grillować udka do koloru złotego, pod koniec grillowania posmarować pędzelkiem sosem "Taco" i trzymać jeszcze chwilę na ruszcie. Nie spalić sosu.
Podawać polane pozostałym sosem.

Sos "Taco" - oryginalny przepis meksykański
Składniki:
4 duże pomidory
2 strąki ostrej papryki ("chili" lub "jalapeno")
1/2 główki czosnku
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonego oregano
12 kropel sosu Tabasco
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, drobno poszatkować.
Paprykę sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę, wyjąć pestki i bardzo drobno poszatkować.
Cebulę i czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do pomidorów.
W garnuszku zagotować pomidory z papryką, cebulą i czosnkiem, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
Dodać pieprz, sól, sok z cytryny i oregano.
Gotować jeszcze 45 minut często mieszając. Pod koniec gotowania dodać Tabasco, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Przechowywać w lodówce do chwili użycia.

Smacznego

Autor: ChefPaul

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież