Wędliny Domowe
Email Drukuj

Uda i piersi gęsie peklowane pieczone wg Tim'a


Mięso:

  • Uda i piersi gęsie ze skórą - 1,75 kg

Peklowanie

  • 40 g peklosoli + 20g soli + 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku

Wywar

  • 2 ziela angielskie (średnie)
  • 1 listek laurowy (mały)
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 goździk

Przyprawy mielimy i zaparzamy, a następnie wystudzony wywar wlewamy do zalewy.

Wykonanie:

Uda i piersi gęsie nacieramy czosnkiem, oraz nastrzykujemy zalewą w ilości 20 ml na jeden kawałek(chociaż nie koniecznie). Nastrzyknięte mięsko wkładamy do zalewy i peklujemy 7 dni, co jakiś czas przekładając mięsko.
Przed pieczeniem mięsko płuczemy i sprawdzamy na słoność, jeżeli za słone to moczymy w wodzie. Następnie szpilkujemy wędzoną słoniną i podsmażamy na gęsim smalcu z każdej strony


i dusimy ok. 3 godzin przyprawiając papryką i majerankiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną w piórka cebulkę, którą dusimy do miękkości razem z mięskiem, w ten sposób otrzymujemy tłuszcz do okraszenia.
Upieczoną gęsinę podajemy z kluskami śląskimi i kiszoną gotowaną kapustą lub buraczkami.





Pozdrawiam
Tim

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież