Wędliny Domowe
Email Drukuj

KIEŁBASA SZYNKOWA SZCZEPANA


przepis na 10 kg

Surowiec:

  1. Mięso wieprzowe kl. I - 8,0 kg
  2. Mięso wieprzowe Kl. III - 2,0 kg

Przyprawy

  • peklosól - 0,20 kg
  • pieprz czarny - 0,010 kg
  • cukier - 0,005 kg
  • gałka muszkatołowa - 0,0010 kg
  • bazylia - 0,0005 kg

Jelita - jelita białkowe o śr. 100-120 mm

Sposób wykonania:

Przygotowanie farszu:

Mięso kl. I mielimy przez szarpak, lub kroimy w kawałki o śr 4 - 6 cm.
Mięso kl. III mielimy 2 razy przez sitko 5 mm.
Po tej czynności wkładamy mięso do naczynia, dodajemy wyżej wymienione przyprawy, w następujący sposób: bierzemy 1 litr wody, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z peklosolą, dobrze mieszamy, tak aby peklosól się rozpuściła i wlewamy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, aż zniknie solanka. Po wykonaniu tej czynności, zostawiamy farsz na 24h w temp.4 - 5 stC.
Po upływie tego czasu ponownie mieszamy do uzyskania odpowiedniej kleistości - ok 25 - 30 min.

Napełnianie jelit:

Teraz napełniamy jelita o długości batonów - 25 cm. Może być problem z napełnianiem jelit w warunkach domowych, dlatego proponuję odciąć cienką część lejka w połowie i przeznaczyć lejek do tego typu kiełbas.

Osadzanie:

Po tej czynności osadzanie przez ok. 1,5 h.

Wędzenie:

Suszymy gorącym powietrzem bez dymu do chwili całkowitego osuszenia batonów. Wędzimy gorącym dymem ok 3 h, do uzyskania barwy jasnobrązowej.

Parzenie:

Parzymy w temp. 75 st.C przez ok. 100 min., do uzyskania wewnątrz kiełbas temperatury 70 st.C.

Studzenie:

Wkładamy kiełbaskę do letniej wody (studzenie od razu zimną wodą powoduje to, że kiełbasa kamienieje) i studzimy do 30 st.C. Następnie kiełbasę wieszamy na kije wędzarnicze aby mogła odparować.

Kiełbasa szynkowa robiona takim sposobem nie ma żadnych innych odcieni, wygląda tak, jakby była z jednego mięśnia w przeciwieństwie do powszechnie robionej szynkowej, gdzie mięso kl. III poddaje się kutrowaniu, lub osobno wyrabianego (kleju), co powoduje inny odcień w szynkowej.

Smacznego - Szczepan

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież