Wędliny Domowe
Email Drukuj

Składniki:
ok. 5 kg mięsa z sarny bez kości,
2,5 kg boczku wieprzowego surowego,
15 m osłonek do kiełbas,
sól,
1/3 łyżeczki saletry,
0,5 torebki pieprzu,
0,5 torebki gorczycy białej,
0,5 torebki majeranku,
1 duża główka czosnku.

Sposób przygotowania:
Mięso z sarny i wieprzowinę pokroić w grubą kostkę, dodać sól (ok. 1/3 szklanki), saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym miejscu, dla uzyskania właściwego koloru. Namoczyć osłonki jelitowe, jeśli były przechowywane w soli.
W dniu następnym całą sarninę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę o grubym sitku, dodać pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Wyrabiać mocno i dokładnie rękami, w miarę potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Napełnianie kiełbas i wędzenie - tak jak w przepisie na "kiełbasę Stefana".

Autor: Marian Borkowski (za zgodą autora)
Przepis zamieszczony na stronie http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież