Wędliny Domowe
Email Drukuj

Kurczak z rożna wg Andrzeja M-ce

Niniejszym przesyłam mój sposób na bardzo pikantnego kurczaka z rożna, którego robiłem po kilku eksperymentach w doborze przypraw.


Surowiec:



  • świeże kurczaki - 2 szt. po ok. 1,7 kg każdy (po wypatroszeniu),
  • oliwa - 14 łyżek,
  • margaryna - 1/2 kostki

Przyprawy:



  • przyprawa do kurczaka po staropolsku - 25 g
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku - 25 g
  • przyprawa do kurczaka złocista - 35 g
  • czosnek granulowany - 40 g
  • czosnek w kostkach - 2 kostki (może być zastąpiony granulowanym)
  • przyprawa vegeta - 1 łyżka
  • pieprz mielony czarny - 1 łyżka

Sposób wykonania:
- wypatroszonego kurczaka wypłukać i oczyścić pod bieżącą wodą,
- kurczaka odstawiamy aż ocieknie z wody,
- w tym czasie w oddzielnym pojemniku mieszamy wszystkie przyprawy oprócz czosnku w kostkach którym oprószamy kurczaka na 3 minuty przed końcem pieczenia,


- do wymieszanych przypraw dodajemy oliwę i wszystko razem dokładnie mieszamy,


- tak przygotowaną masą pokrywamy kurczaka wewnątrz i zewnątrz,



- do środka kurczaka wkładamy 1/4 kostki margaryny,
- tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na ~ 12 godzin,


- po ok. 12 godzinach naciąć skórę i mięśnie w okolicy kupra,
- odgiąć podudzie i włożyć w nacięcie,


- skrzydełka wygiąć do tyłu i założyć w "zakładkę"


- kurczaka zakładamy na szpikulec z rożna,
- jeszcze raz sprawdzamy czy kurczak dokładnie jest oblepiony masą przyprawową - w razie potrzeby uzupełnić - mając do dyspozycji pozostałą masę,
- kurczaka pieczemy na obrotowym rożnie przez 2 godziny:
* pierwsze 30 minut w tem. 200 st.C
* pozostałe 90 minut w tem. 180 st.C
- w trakcie pieczenia nie musimy dodatkowo oliwić kurczaka - jest wystarczająco nasączony tłuszczem,
- na 3 minuty przed końcem pieczenia kurczaka posypujemy 1 kostką czosnku /lub pół łyżeczki czosnku granulowanego/.
Smacznego życzy Andrzej M-ce

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież