Wędliny Domowe
Email Drukuj

Wędzenie łososia:

(pod koniec jest ciekawy sposób rozpalania trocin)
W ostatnich latach znacznie wzrosła hodowla łososia nie tylko w Polsce, ale również w Europie, co spowodowało znaczny spodek cen tej bardzo smacznej i pożywnej ryby. Mimo dużego doświadczenia w wędzeniu nie miałem odwagi zabrać się za wędzenie łososia, bo te przepisu, które były mi dostępne określały czas zimnego wędzenia około 7 dni. Więc przy mojej niecierpliwości było to niemożliwe. Po wielu eksperymentach z innymi rybami, uwzględniając fakt, że na rynku jest olbrzymia ilość łososia bardzo taniego, bo już ładne płaty można kupić za 15 zł./kg. Postanowiłem spróbować. Decyzję moją przyśpieszył również fakt, że często kupowałem łososia wędzonego na zimno i raz był wspaniały raz średni, a czasem nie do zjedzenia. Odkryłem, że to zależy od tego jak długo łosoś jest przechowywany, po tygodniu jest już „średni” a po miesiącu „zelówka”. Zdobyłem od Finów, oczywiście z internetu przepis, uprościłem go, pomyślałem – nawet niech będzie trochę gorszy to nic nie szkodzi. Przygotowałem dwa piękne płaty i uwędziłem na zimno, tylko 2 dni, każdego dnia po 6 godziny wędzenia, reszta czasu to przewietrzanie wędzarki. Efekt był wspaniały, wyszedł łosoś lekko ociekający tłuszczykiem, pięknie zabarwiony na kolor „łososiowy”, pokroiłem go w plastry ostrym nożem i na kanapkę z masłem. Przyznam, że takiego łososia w życiu nie jadłem, nie przesadzam. Ponadto łosoś jest bardzo wydajną rybą, jest najsmaczniejszy w cienkich plastrach z dobrym pieczywem posmarowanym masłem i pokropiony sokiem z cytryny. Płat łososia po uwędzeniu należy podzielić na trzy części, dwie zamrozić po owinięciu w folię aluminiową, a jedną porcję zostawić do jedzenia. W ten sposób jeden płat łososia wystarczy na cały miesiąc. Porównując jakość mojego łososia z łososiem w sklepach, to za identyczną jakość trzeba zapłacić 80 zł/kg.

Po tym wstępie opiszę sposób przygotowania i wędzenia.

Płat łososia należy włożyć do solanki 80 gramów soli/litr, mała łyżeczka cukru, plasterek cytryny, na 3 godziny. Następnie wyjmujemy z solanki i dokładnie myjemy płat pod bieżącą wodą. Układamy płat na półmisku i posypujemy ze wszystkich stron grubą solą. W soli płat powinien leżeć od 12-16 godzin, w zależności jakiego łososia chcemy otrzymać, mniej lub bardziej słonego. Po tym czasie dokładnie opłukujemy i suszymy najpierw wycierając w ręcznik papierowy, a potem w wędzarce w temperaturze 30 stopni około 1-2 godzin. Rozpoczynamy zimne wędzenie w temperaturze 16-26 stopni przez 2 dni, każdego dnia po 4-6 godzin z przerwami. Drugiego dnia kontrolujemy kolor i jeżeli chcemy mieć bardziej intensywny kolor, to możemy czas wędzenia zwiększyć.
Wędzenie zimne w wędzarce kolumnowej jest bardzo proste, nie wymaga kontrolowania temperatury. Temperatura utrzymuje się „sama”. Wystarczy zapalić paliwo wędzarnicze. Wypełniamy paliwem wędzarniczym żarnik wędzarki kolumnowej. Podpalenie może być kłopotliwe, jeśli nie zastosujemy „chytrej” metody. Albo użyjemy do podpalenia lutownicy elektrycznej, oporowej, wkładając grot do paliwa na czas 2 do 5 minut zależnie od mocy lutownicy. Nie należy używać lutownic dużej mocy, gdyż one zapalają płomieniem, a nie powodują tlenia . Drugi sposób to użycie podstawki do piwa, zwijamy ją w kominek, który wstawiamy do trocin, podpalone kawałeczki podstawki wrzucamy do kominka i czekamy na tlenie się trocin. Dwie garście trocin wystarczą na 2 – 3 godzin tlenia. Po 2 godz. przerwy dokładamy następne dwie garście i podpalamy. Następnego dnia ponawiamy ten sam proces. Po dwóch dniach łosoś gotowy.
przepis ze stronki: http://sklepws.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=lntinmtrjeaoxqlpajoqghmpbvxhjrwo&com=PT/2601 autor: Zbigniew Lewartowicz)
Życzymy Smacznego
Wyszukał i nadesłał abratek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież