Wędliny Domowe
Email Drukuj

Zbliża się wiosna niedługo będzie lato i na tą wspaniałą porę kurczak na wypady sobotnio -niedzielne.

Przepis na kurczaka wędzonego bardzo aromatycznego.

A. Surowiec.
1 lub 2 kurczaki

B. Przygotowanie tuszek kurczaka.
Oglądamy tuszki kurczaków; usuwamy ewentualne pozostałości piór, odcinamy szyjkę, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka.

C. Peklowanie - na peklosoli.
Przyrządzamy solankę o stężeniu 8 - 10 st. Be tj. 1.0 - 1,12 kg mieszanki na 10 l. wody według tabeli stężenia solanek
Czas peklowania - 18 - 24 godz.

D Przygotowanie do parzenia.
Przygotowujemy dużo natki pietruszki i 2-3 łodygi selera, całość myjemy i następnie tą zieleninę wpychamy do wnętrza kurczaka, napychając prawie do pełna.

E. Parzenie.
Tak wypełnionego kurczaka wkładamy do wody o temp. 85 - 90 st.C i parzymy przez około. 10 min. Następnie obniżamy temperaturę wody do około 75 - 80 st.C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi, temp. 65 - 68 st. C (ze względu na ptasią grypę proponuję temp. wewnątrz 72 - 73 st.C).

F. Studzenie.
Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy na talerz lub inne naczynie żeby przestygł i po około 30 minutach wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka (jak by była obok wędzarnia to jeszcze ciepłego można wędzić). Kurczaki wieszamy za skrzydełka w specyficzny sposób sznurek idzie pod skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.

G. Wędzenie.
Rozgrzewamy wędzarnię do temp. 45 - 50 st.C i wędzimy do momentu, gdy skórka jest podgrzana i robi się lekko mazista. Zaczynamy wtedy wędzić gęstym dymem - w praktyce przykrywamy wędzarnię zostawiając mały otwór na ujście dymu.
Wędzimy na kolor jaki sobie życzymy. Kurczak po uwędzeniu nadaje się jeszcze gorący i pachnący, do spożywania - dobrze jest mieć do popijania - destylat;
Polecam, szczególnie na wyjazdy sobotnio - niedzielne. Kurczaki można przygotować wcześniej w domu i na działce tylko uwędzić.

Smacznego - Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież