Wędliny Domowe
Drukuj

 

Domowa pizza Calzone

 

Skład:

Ciasto:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,

- 1 duże jajko,

- 3/4 szklanki ciepłego mleka,

- 1/4 szklanki wody,

- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,

- 1 łyżeczka cukru,

- 1 łyżeczki soli,

- 3 łyżki oliwy z oliwek.

 

Farsz:

- 12 dużych pieczarek,

- 20 dag wędzonego boczku,

- duża cebula.

 

Dodatkowo:

- szklanka startego sera mozarella,

- kilka łyżek sosu pomidorowego,

- po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu,

- 2 łyżki oleju,

- 1 jajko na glazurę. 

 

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek w drobne paski:

IMG_3721

 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek (chwilę podsmażyć), później cebulkę i pieczarki. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić:

IMG_3723

 

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Można to zrobić w automacie do chleba:

IMG_3722

 

Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć resztę nadzienia. Boki dokładnie skleić (można użyć jajka):

IMG_3730

 

Pierogi ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach C:

IMG_3731  IMG_3733

 

Tak wygląda w przekroju:

IMG_3734

 

Smacznego,

beiot

Ciasto:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,

- 1 duże jajko,

- 3/4 szklanki ciepłego mleka,

- 1/4 szklanki wody,

- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,

- 1 łyżeczka cukru,

- 1 łyżeczki soli,

- 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Farsz:

- 12 dużych pieczarek

- 20 dag wędzonego boczku,

- duża cebula

 

Dodatkowo:

- szklanka startego sera mozarella

- kilka łyżek sosu pomidorowego

- po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu

- 2 łyżki oleju

- 1 jajko na glazurę

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież