Wędliny Domowe
Email Drukuj

Składniki:
Przepis na kiełbasę:

- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 1 kg mięsa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).

To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Sposób przyrządzenia:

Mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do całości.
SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, miska.
Uwagi:
Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat. Tak wykonana kiełbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.

Czas przygotowania:
5 godz. to jest razem z wędzeniem.


Autor: Henryk

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież