Wędliny Domowe
Drukuj

1. Mięso jagnięce – 8,5 kg,
2. Słonina – 1,5 kg,
3. Sól – 0,20 kg
4. Saletra – 0,015 kg
5. Pieprz – 0,015 kg
6. Ziele angielskie – 0,02 kg
7. Kminek - 0,005 kg
8. Czosnek – 10-15 ząbków
9. Jelito średniej grubości.

Słoninę pokrajać w kostkę o boku 2-4 mm. Mięso zemleć w maszynce na siatce o średniej wielkości oczek, wymieszać ze słoniną, solą, saletrą, przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Odstawić na 4-6 dni w chłodne miejsce. Jeszcze raz dokładnie wyrobić napełnić jelita. Długość batonów 30-40 cm.
Suszyć 2 dni w przewiewnym chłodnym miejscu.
Wędzić 6-7 dni zimnym dymem. Suszyć 20-25 dni.
Kiełbasa trwała.

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież