Wędliny Domowe
Drukuj

1. Rostbef lub antrykot barani – 7,0 kg,
2. Chuda wołowina – 1,5 kg,
3. Tłuszcz wieprzowy – 1,5 kg,
4. Sól – 0,28 kg
5. Saletra – 0,01 kg
6. Pieprz – 0,015 kg
7. Jałowiec – 0,005 kg
8. Cukier – 0,015 kg
9. Jałowcówka (Gin) – ok. 0,250 l
10. Jelito grube.

Mięso pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać z solą i saletrą, odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Zemleć razem z tłuszczem w maszynce z sitkiem o oczkach średniej wielkości. Wymieszać dodając przyprawy oraz jałowcówkę (Gin).
Napełnić jelita, nakłuć je w kilku miejscach. Długość batonów ok. 40 cm.
Powiesić na kijach na ok. 3 dni w chłodnym miejscu.
Wędzić 6 dni zimnym dymem, do uzyskania barwy brązowej.
Studzić w przewiewnym miejscu.
Suszyć 6-8 tygodni.
Produkt trwały.

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież