Wędliny Domowe
Drukuj

Surowce w proporcji:

o 1 kg mięsa wieprzowego nieścięgnistego
o 0,3 kg wołowiny słabo ścięgnistej chudej
o 0,3 kg słoniny nie solonej
o 15 g soli kuchennej
o 1,5 g saletry
o 1,5 g pieprzu czarnego
o 0,2 g gałki muszkatołowej
o pozostałe przyprawy wedle upodobania

Sposób przygotowania:

Mięso i słoninę drobno kraje się i miesza (oczywiście można użyć siatek o średniej wielkości oczek), dodając przesiana przez sitko sól kuchenną, saletrę i drobno zmielone przyprawy, dokładnie wyrabia dotąd, aż masa stanie się kleista.
Masą bardzo ściśle napełnia się odcinki cienkich jelit wieprzowych (kiełbaśnic) i zawiązuje ich końce.
Kiełbasę luźno wiesza się w przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu w celu osadzenia i podsuszenia, po czym wędzi się ją w zimnym dymie w ciągu od 6 do 10 dni i ewentualnie jeszcze podsusza tak jak poprzednio.
Z 1 kg świeżo przygotowanej kiełbasy uzyskujemy 0,55 - 0,60 kg suchej kiełbasy. Jeśli jest jej więcej trzeba ja podsuszyć, gdyż inaczej kiełbasa może okazać się nietrwała.

Autor: T. Cymer

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież