Wędliny Domowe
Drukuj

KURCZAK W ROSOLE


SKŁAD:

  • 2 całe kurczaki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaki myjemy, czyścimy, dzielimy na porcje takiej wielkości, żeby mogły zmieścić się do słoika.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy przyprawy i stawiamy na ogniu.
Go gorącej (nie gotującej) wody wkładamy porcje kurczaka.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kurczaki będą prawie miękkie.
Wyjmujemy kawałki kurczaka na talerz i delikatnie usuwamy większe kości oraz różne niepotrzebne elementy.
Mięso układamy w wyparzonych słoikach, a wywar z kośćmi gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.
Gorącym wywarem zalewamy mięso w słoikach i natychmiast zakręcamy.

PASTERYZOWANIE:

Pierwszego dnia pasteryzujemy przez półtorej godziny.
Drugiego i trzeciego dnia pasteryzujemy po pół godziny
Czasy pasteryzowania podane są dla słoików o pojemności 0,9 litra
Dla mniejszych słoików czas pasteryzowania pierwszego dnia można skrócić do 1 godz. 20 min dla słoików 0,7 litra i 1 godz. dla słoików 0,5 litra.

PRZECHOWYWANIE:

Taką konserwę można przechowywać kilka miesięcy. Ja ostatni słoik od wykonania do konsumpcji trzymałem 7 miesięcy.
Temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 8 - 10 st. Celsjusza.

WYKORZYSTANIE:

Po otwarciu słoika mięso można zjeść na kanapkach, a galaretka jest pyszna. Można zawartość słoika wrzucić do wywaru jarzynowego i będzie świetny rosołek., Można również użyć do pasztetów czy innych potraw drobiowych.



Pozdrawiam i życzę smacznego
Jarek_zielona_pietruszka.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież