Wędliny Domowe
Drukuj

Mielonka wieprzowa
(na 10kg)

Mięso:

  1. Wieprzowina kl. II - 7,5kg [70]
  2. Wieprzowina kl. III - 2kg
  3. Skórki wieprzowe - 0,5kg

Przyprawy:

  • pelkosól - 0,20kg
  • pieprz - 0,006kg
  • czosnek świeży - 0,008kg
  • cukier - 0,002kg
  • gałka muszkatołowa - 0,002kg

Jelita:
Osłonki poliamidowe lub barierowe o śr. 60 mm

Sposób wykonania:

Mięso peklujemy minimum 12 h.
Wieprzowinę kl. II mielimy na sitku 5mm,
Wieprzowinę kl III na sitku 3mm,
Skórki wieprzowe na sitku 2 mm (na surowo).
Wieprzowina kl III i skórki mieszamy dodając przyprawy, 0,7 l wody do uzyskania masy kleistej tzn. (kleju) - dodajemy pozostałe mięso dokładnie mieszając.
- Napełniamy osłonki bardzo mocno,
- Parzymy 1h w 75 st.C,
- Schładzamy w zimnej wodzie do 30 st.C.

Smacznego: Szczepan

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież