Wędliny Domowe
Drukuj

"Pieczone słoiki"

Pozdrawiam w Nowym Roku i samych najlepszości życząc, "zapodawam" Wam kochani przepis mojej Mateczki na domowe wekowanie świeżynki:
Wyparzone weki ( takie na gumkę i sprężynkę) napełnić surowym mięsem wieprzowym pokrojonym w kawałki (może być z tłuszczykiem) wraz z przyprawami (listek, ziele angielskie, sól, pieprz). Zamknąć weki i gotować w kotle (takim staruszku do gotowania dawniej bielizny) pół godziny. Po wystudzeniu każdy suchy wek posmarować smalcem i piec weki!!!!!!! Tak, to nie pomyłka, piec je w piekarniku pół godziny na wolnym ogniu.
Potem to już tylko wyciągać owo smarowidło na chlebeczek, na sosik, itp. Jest to najbardziej pachnący wyrób jaki znam))))).
Smacznego.
A może tez znacie ten przepis???

Nadesłała Efka

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież