Wędliny Domowe
Drukuj

Wyrób "kaszankopodobny" z kurczaka BonAira, pasteryzowany w słojach.

SKŁADNIKI (na 2 kg wyrobu)

  • ugotowane mięso z korpusów kurczaka - 0,6 kg
  • wątróbka drobiowa surowa - 0,2 kg
  • słonina - 0,2 kg
  • krew - 0,25 l
  • kasza gryczana - 0,25 kg (waga kaszy suchej)
  • wywar z gotowania mięsa - 0,5 l

PRZYPRAWY:

  • sól - 30 g
  • pieprz - 2,5 g
  • majeranek - 3 g
  • cebula - 2-3 duże (cebuli daję dużo, gdyż po wyjęciu kaszanki ze słoiczków wędruje ona od razu na patelnię i nie muszę dodatkowo podsmażać cebulki)

POSTAĆ WYROBU GOTOWEGO:

  • kaszanka w słoikach pasteryzowana lub tyndalizowana

OPIS PRODUKCJI:


Po oddzieleniu udek, skrzydełek i piersi z kurczaka, pozostałe korpusy gotuję do miękkości i wyciągam.
Jeszcze ciepłe mięso oddzielam od kości:


Wypłukaną w zimnej wodzie wątróbkę sparzam (zalewam wrzątkiem i trzymam w nim kilka minut) i chłodzę w zimnej wodzie:


Połowę lub nawet 3/4 słoniny roztapiam na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulę:


Mięso przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 13mm:


Pozostałe składniki, czyli sparzoną wątróbkę, pozostałą słoninę oraz zeszkloną cebulę, przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4mm:


Dodaję przyprawy i mieszam.
W oddzielnym naczyniu gotuję kaszę w wywarze pozostałym z gotowania mięs, a w międzyczasie przygotowuję krew, gdyż posiadam krew suszoną.
Krew (38 g krwi na 0,25 l wody) rozpuszczam w wodzie (lub w wywarze z gotowania, jeśli jeszcze został) o temp. 20-25 st.C. i ew. grudki, jeśli powstaną, rozdrabniam w malakserze:



Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę wykładam na zmielone mięsa i szybko zalewam krwią po to, by ją sparzyć:


Taką masę mieszam, oczywiście smakuję (nie raz, oj nie raz... ) i nakładam do słoików.
Słoiki pasteryzuję i przechowuję w chłodnym miejscu:


Kiedy najdzie nas ochota, to kaszankę wyciągam ze słoika i jedynie podsmażam na patelni.
Pyszna z ogóreczkiem lub buraczkami.
Ale co w tym wszystkim najważniejsze? To że jedzą nawet "wrażliwe na pozostałości" gardła, wliczając oczywiście maluchy
Po prostu rarytas dla "wrażliwych"!

Pozdrawiam BonAir

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież