Wędliny Domowe
Drukuj

Mielonka wieprzowa (CRETONS - Kanada)

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg golonki
  • 500 g podgardla (ja dodaję też skórek)
  • 200 g tartej bułki
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki (może być i ze 4 - intensywniejszy posmak - ja daję dwa)
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • łycha soli

Wykonanie:

  1. Podgardle drobno pokrojone topimy(z cebulą) w dużym naczyniu na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia.
  2. Schab i golonkę (skórki) mielimy dodajemy do stopionego podgardla
    przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (roztartym) utłuczonymi goździkami.
  3. Podlewamy wodą i gotujemy ze 2 godziny na wolnym ogniu mieszając.
  4. Dodajemy tartej bułki (do związania) chwilę trzymamy na wolnym ogniu; nakładamy do miseczek i do lodówki do stężenia.

pozdrawiam! Lachu

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież