Wędliny Domowe
Drukuj

Witam wszystkich.

Jestem sympatykiem tej stronki i forum mniej więcej od roku.
Kilka słów o mojej wędzarni. Wędzarnia została wybudowana z cegły (starej przedwojennej z rozbiórki), co pozwoliło zminimalizować koszty budowy.
Cegła ta sprawdza się znakomicie, nawet w miejscu paleniska.


Widok z przodu. Z prawej strony widać świeżo założoną rabatę z różanecznikami.


Widok od strony paleniska, (drzwiczki samodzielnie spawane).



Środek wędzarni.


Wędzonki po ociekaniu. Wędzonki były peklowane przez 14 dni w zalewie zgodnie z tabelą.


Wędzonki w wędzarni.


Pełne zadymienie. Do wędzenie używam drewna brzozowego i dębowego.


W trakcie dymienia.


Widok po trzech godzinach zadymiania. Temperaturze starałem się utrzymywać w granicach ok. 60 st.C.



Wędzonki po parzeniu.


Boczek w przekroju. Boczek przed wędzeniem roluje tak woli moja rodzina.


Reszta wędzonek po przekrojeniu. Dodatkowo kiełbaska która robiłem 2 tygodnie temu z godnie z recepturą "kiełbasa całoroczna" andrzeja k

Pozdrawiam Golon

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież