Wędliny Domowe
Drukuj

Witam Zadymiaczy.

Balerony Wielkanocne już uwędzone. Pragnę wspomnieć że mięska było 12,7 kg i zapeklowałem to tylko solą kamienną nie jodowaną metodą popularną na mokro z uzyciem naszego kalkulatora masarza. Peklowałem czternaście dni na balkonie. Pogoda temu sprzyjała, a jak podnosiła się temperatura zalewy, to dokładałem zamrożone butelki plastikowe z wodą i już było wszystko w porządku.
Przedstawiam zdjęcia wykonane podczas produkcji baleronów i polędwicy.
Podaję opis zdjęć wykonanych podczas tej produkcji .

Karkówka już bez kości


Kości przeznaczone do wędzenia


Mięsko zapeklowane


Po czternastu dniach


Sznurowanie


Już osznurowane


Ociekanie


Ociekanie i wstępne osuszanie


Pierwsze kolory


Zima wiosną


Piękny klucz ptaków nad wędzarnią


To drewno wystarczyło do wędzenia


Myślę że już wystarczy


Balerony uwędzone


Pierwszy wędzony schabik czyli polędwica


Parzenie baleronów


Pierwsza wędzona polędwica w przekroju


Balerony po parzeniu


Baleron wędzony po sparzeniu w przekroju peklowany tylko solą kamienną z tradycyjnym, powiedzmy szarawym środkiem.


Pozdrawiam i życzę dobrych i radosnych Świąt

Andrzej Koralewski

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież