Wędliny Domowe
Drukuj

Moje szynki, boczki i okazyjnie dwa kurczaki.

Przedstawiam krótki opis i zdjęcia z mojego, ostatniego wędzenia szynki i boczku (przy okazji załapały się też dwa kurczaki).
Wędzenie szynki i boczku : krótki opis

  1. Peklowanie - suche, tryb przyspieszony 3 dniowy wg tebeli. Woda do peklowania mineralna niegazowana. Peklowałem w lodówce - temperatura ok. 5 st.C.
  2. Po peklowaniu płukanie zimną wodą ok. 5 minut.
  3. Ociekanie w lodówce w temperaturze ok. 6 st.C przez 12 godz.
  4. Zakładanie siatki - siatka samo rozciągająca się.
  5. Podsuszanie ok. 10 godzin w temperaturze 12 st.C
  6. Podsuszanie na powietrzu przed wędzarką, ok. 2 godz.
  7. Wędzenie w temperaturze 45-60 st.C przez ok. 3,5 godz. - drewnem z gruszki.
  8. Gotowanie - wędzonki włożyłem do wrzącej wody. Zarówno szynkę jak boczek gotowałem na małym ogniu przez 50 minut. Było OK.














Z pozdrowieniami Andrzej M-ce

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież