Wędliny Domowe
Drukuj

PORTERÓWKA

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 4 butelki po 0,5 litra piwa PORTER (ja uzyłem Porter Żywiecki o mocy 9,5% alkoholu)
  • 2/3 szklanki cukru (można próbować zmniejszyć ilość cukru)
  • 1 torebka cukru waniliowego (za cukier zostałem zbesztany prze Dzidka, trzeba dodać wyciąg na spirytusie z prawdziwej laski wanilli)

Wykonanie:

Wlać piwo do garnka, dodać cukier i pogrzewać mieszając delikatnie, bo piwo będzie się pieniło. Podgrzewać tak długo aż opadnie piana (no może nie całkowicie). Ja uważałem aby piwa nie zagotować, choć rózne przepisy mówią o zagotowaniu. Ten proces ma spowodować odgazowanie piwa.
Następnie trzeba to schłodzić (ja wstawiłem ten garnek do zlewu z zimną wodą).
Przelać do dużej butelki, słoja - dodając cukier waniliowy a do tego dolać spirytus.
W zasadzie można pić od razu, jednak jak trochę postoi i na dnie pojawi się jaśniejszy osad to jest lepsza.
W praktyce stwierdziłem, że porterówka powinna przed spożyciem zostać schłodzona, lecz nie zmrożona.
Smacznego.

Autor: MirekB

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież