Wędliny Domowe
Drukuj

NALEWKA ŚLIWKOWA SŁODKA:

Składniki:

  • 1 kg świeżych sliwek (najlepiej słodkie węgierki)


  • 30 g. rodzynki


  • 100g. suszonych śliwek


  • 1 laska wanilii


  • 500g. cukru


  • 0.5 itra spirytusu


  • 0.5 litra wódki 40%

Wykonanie:

Świeże sliwki opłukąać, osączyć, 90 dkg. przeciąć na pół i usunąć pestki, 10 dkg. przeciąć na pół ale nie usuwać pestek. Wrzucić sliwki do słoja, dołożyć rodzynki i suszone śliwki i zalać to spirytusem. Macerować to trzy tygodnie. Nalew zlać. Owoce w słoju zalać wódką dodając pokrojoną wanilię. Macerować 2 tygodnie. Nalew zlać owoce odcisnąć.
Połączyc oba nalewy, pozostawić na 6 miesięcy lub dłużej. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek. Im dłużej postoi tym robi się smaczniejsza.
Smacznego.

Autor: MirekB

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież