Wędliny Domowe
Drukuj

WÓDKA WIŚNIOWA

  • 1.5 kg wiśni
  • 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 2 kg cukru
  • 1,6 litra 60% spirytusu

Do słoja 5 litrowego wsypujemy owoce i na wierzch 2 kg cukru ( nie mieszamy), czekamy aż cukier samoistnie się rozpuści (około 7-14 dni, zależy od temperatury otoczenia). Następnie zlewamy sok, a do słoja dodajemy 1,6 litra spirytusu i macerujemy owoce 6 tygodni. Po tym terminie sączymy zawartość słoja przez bibułę i dodajemy 300-340 ml spirytusu 95%. Otrzymamy wódkę wiśniową 38-40%. Jeżeli ktoś lubi słodszą to może dodać syropu cukrowego do swojego smaku. Odstawić na min. 3 miesiące, a najlepiej czym dłużej stoi tym lepsza.

Autor: SMORODINA

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież