Wędliny Domowe
Drukuj

LIKIER WIŚNIOWY

Zaprawa:

  • 1 laska wanilii
  • 5 g korzenia fiołkowego inaczej kłącze kosaćca bladego (trudno dostępne) ja zamiast tego daję, 5-6 szt. goździków
  • 1 cm kory cynamonu
  • 100 ml spirytusu 70%

macerować min 10 dni.
UWAGA: Jeżeli dajecie korzeń fiołkowy nie dawać goździków i cynamonu.
Sok, który pozostał z poprzedniego przepisu, gotujemy na wolnym ogniu i zbieramy łyżką szumówką pianę, aż zostanie bardzo klarowny sok. Studzimy i dodajemy spirytus 95% w ilości:

  • 350 ml soku (jeżeli używamy morsu 20% alkoholu to zmniejszamy ilość spirytusu 300-350 ml)
  • 350-400 ml spirytusu
  • 200-250 ml syropu cukrowego ( 200-250 g cukru zagotować z wodą)
  • 100 ml wody
  • 10 ml zaprawy

Całość wlewamy do słoja i harmonizujemy min 6 miesięcy, najlepiej 1 rok. Po tym czasie degustujemy - coś wspaniałego.
Nie opisuję, że jeżeli są osady to sączymy przez bibułę.
Otrzymana nalewka ma piękny rubinowoczerwony kolor, piękny zapach, a smak - niebo w gębie.
Obecnie nastawiłem 3 słoje i czekam z niecierpliwością. Pierwsza degustacja najprawdopodobniej na Wielkanoc lub podczas majowego weekendu.
Osobiście owoce najpierw mrożę w zamrażarce ponieważ są słodsze i puszczają więcej soku.
Zamiast cukru można w trakcie gotowania dodać miód. To zależy od inwencji robiącego i jego smaku.



Pozdrawiam

Autor: SMORODINA

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież