Wędliny Domowe
Drukuj

Ajerkoniak świąteczny Jarka

  • 7 żółtek
  • 400 ml cukru pudru
  • Aromat waniliowy 4 ml
  • Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml
  • Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml
  • Spirytus 95 % ok. 350 ml

    Do robota założyłem końcówki do trzepania białek. Wrzuciłem żółtka i 3 łyżki cukru pudru i zacząłem ubijanie w trakcie ubijania dodawałem stopniowo cukier puder. Po wyczerpaniu cukru dodałem powoli aromat waniliowy.
    Ubijałem ok. 10 min do uzyskania puszystej masy.
    Zmieniłem końcówkę na taką do uniwersalnego ugniatania i mieszania i zacząłem dalsze mieszanie dodając powoli śmietankę 12%, a po jej wykończeniu śmietankę 18%. Chwilę jeszcze wszystko mieszałem. Gdy wszystko stanowiło jednolitą emulsję zacząłem powoli tak jak do majonezu dodawać spirytus. Po kolejnych 10 min mieszania powstał gęsty trunek :)
    Przelałem do butelek i wstawiłem do lodówki, będzie na święta :)

    Pozdrawiam i życzę smacznego Jarek_zielona_pietruszka
  • Dodaj komentarz

    Uwaga!
    Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
    prezentowanych na stronie wędzarni!

    Kod antyspamowy
    Odśwież