Wędliny Domowe
Drukuj

Nalewka cytrusowo - korzenna... czyli to co najlepsze zimą zachowaj w butelczynie...

Moi Drodzy, zima jest taka jaka jest - wietrzna i ciepła ...bez względu jednak na temperaturę, już od grudnia zaczynają pojawiać się w naszych sklepach pyszne i dorodne cytrusy. Mojego nalewkowego uwielbienia nie zatrzyma zima ani brak owoców sezonowych.. ..
Wykonałam więc czym prędzej nalewkę cytrusowo-korzenną ...

  • 4 dorodne pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 2 limonki
  • 1 cytryna
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra spirytusu 96 %
  • 0,5 litra czystej wódki

Przygotowując powyższe składniki, należy zwrócić uwagę na to aby owoce były zdrowe...


Następnie owoce należy wyszorować oraz sparzyć wrzątkiem. Potem kroimy owoce w "ósemki", razem ze skórką... dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, anyż i cynamon. Całość wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy 0,5 litra wódki oraz 0,5
litra spirytusu...


Nasze owoce w spirytusie powinny się macerować przez około 10 dni z uwzględnieniem codziennego wstrząsania słojem tak by ułatwić rozpuszczenie się cukru .Po upływie tego czasu całość prezentuje się następująco..


Nie pozostaje nam już nic innego jak przefiltrować całość do buteleczek..za pomocą gęstej gazy opatrunkowej i lejka...i cieszyć się z uzyskania tym sposobem pysznej, domowej nalewki...


... która latem ..lub nawet późną wiosną po upływie kilku miesięcy będzie znakomita do drinków lub jako znakomity domowy trunek na wszelkie "towarzyskie" okazje... Polecam.. Jest super

Maggie

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież