Wędliny Domowe
Email Drukuj


Dietetyczne parówki drobiowe


Kiełbasa dla tych, którzy są na diecie odchudzającej lub nie chcących
przytyć.

Skład surowcowy:


  1. 1 kg piersi z kurczaka
  2. 1,5 szklanki mleka pasteryzowanego


Przyprawy i materiały pomocnicze:


  1. 4 płaskie l łyżeczki soli
  2. 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  3. 1/3 łyżeczki pieprzu białego mielonego
  4. 1 tartej gałki muszkatołowej
  5. ząbek czosnku -średni
  6. kilka kropel magii
  7. jelita cienkie wieprzowe lub inne cienkie


Proces produkcyjny:

Do wykonania naszego wyrobu będzie potrzebne narzędzie rozdrabniające typu:
kuter, blender, mikser z końcówką do rozdrabniania lub inne urządzenie
szybko rozdrabniające.
Podstawową zasadą przy produkcji tego wyrobu jest bardzo dokładne wystudzenie składników.
Kroimy pierś kurczaka na małe kawałki.
Mięso i mleko w oddzielnych naczyniach wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut lub dłużej.


Mleko i mięso powinno być lekko zmrożone.
Rozpoczynamy rozdrabnianie mięsa dolewając porcjami mleko.
Więcej na temat sposobu wykonania można znaleźć w artykule: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=879 jest to sposób kolegi Dziadka na homogenizację farszu mięsnego.
Pod koniec homogenizacji dodajemy przyprawy, po czym napełniamy jelita.


Parzymy w wodzie w temperaturze do 80°C przez około 20 min. do osiągnięcia wewnątrz batonu 68-70°C.



Parówki są w przekroju białe i delikatne w smaku.
A jak smakują??? Wystarczy zerknąć na zdjęcie



Smacznego
Autor: Bagno.
Zdjęcia: Zwierzak

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież