Wędliny Domowe
Drukuj

RILLETTES DE PORC A LA PAYSANNE - drobno posiekana, smażona wieprzowina dla 8 osób

przygotowanie: 15 min
gotowanie: 3 godziny


  • 500g mięsa z łopatki,
  • 500g tłuszczu (sadło),
  • 4 przyprawy:
    - goździki,
    - imbir,
    - cynamon,
    - gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy.

    Pokroić mięso z łopatki i sadło w małe kawałki. Wsadzić do rondla i dodać 10 cl wody. Gotować na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu wymieszać.
    Kiedy kawałki mięsa będą się rozdwajać, posolić, popieprzyć i przyprawić 4 przyprawami, wymieszać dokładnie i włożyć do słoika i dobrze udusić. Schłodzić i wsadzić do lodówki.
    Bardzo dobre ze świeżą bagietką, ogórkiem kwaszonym i zimnym piwkiem lub z beaujolais - villages o temp 13°C
    Istnieją także rillettes z kaczki, gęsi, królika, dziczyzny lub ryb (łososia i pstrąga).

    Smacznego: Antozar
  • Dodaj komentarz

    Uwaga!
    Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
    prezentowanych na stronie wędzarni!

    Kod antyspamowy
    Odśwież