Wędliny Domowe
Drukuj

Witam.

Przesyłam Ci kilka zdjęć z produkcji Biltong, tutejszego przysmaku - czyli suszonych kawałków mięsa przyprawionych zazwyczaj ostrymi przyprawami. Z jakiego mięsa wykonany jest taki biltong?
Mięsa jakie używają tutejsi "Bcherman"do wyrobu biltongu:

  • kurczak,
  • struś,
  • impala,
  • kudu,
  • sprinbok,
  • wołowina,
  • mięso z żyrafy,
  • trąby słonia
  • i mięso z krokodyla (oczywiście extremalnie).

Najbardziej ceniony biltong, to oczywiście ten, wyprodukowany z mięsa dzikich zwierząt. Cena takiego biltongu wynosi od 120 - 280 Randów, czyli ok.45 - 100 zł. za kilogram. W porównaniu - moje mięsa są w cenie 100 -130 Randów za kilogram.
Receptur na biltong jest bardzo dużo - niemniej jednak można wyłuskać jedną linię produkcji.
Mięso na biltong musi być zawsze najlepszej jakości:

  • polędwica,
  • ogonówka,
  • łopatka,
  • szynka.

Krojone w poprzek włókien na cienkie, dość długie kawałki.
Kawałki mięsa układa się w ciasno w misie, warstwami i przesypuje solą z utartą kolendrą i papryczką chilli.
Warstwę mięsa skrapia się brązowym octem, po czym kładzie się następną warstwę i tak dalej.
Pozostawia się w chłodnym miejscu na 24 h.
Następnie wyjmuje z misy lekko obmywa woda i wiesza się luźno w suszarni (wygląda jak wędzarnia - tylko ma wiatraki u góry).
Suszenie trwa w zależności od wielkości kawałków od 2 do 4 dni.
Kawałki biltongu są sprzedawane w całości lub krajane na poczekaniu specjalną maszyną na cienki wióry (całkiem niezłe).
Zdjęcia:
1.Murzynka miele mięso na tzw dreyworst - suszona kiełbasa, coś w rodzaju kabanosów.


2.Mielone mięso z Kudu.


3.Mięso z antylopy impala z przyprawami przeznaczone do zmielenia.


4. Tusze antylop kudu pokrojone na elementy.



5.Typowy rzeźnik - pan Peter w swojej chłodni, przy sztukach mięsa


6.Świeżo pocięte kawałki kudu do przyprawienia i suszenia.


7.Świeża dreyworst - przeznaczona do suszenia.


8.Cała tusza kudu


9.Kawałki gotowego biltongu.


Pozdrawiam
WIKTOR

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież