Wędliny Domowe
Drukuj

Roti de porc au cidre - pieczeń wieprzowa z cidrem


Składniki:

  • schab bez kości (polędwica) - około 1 kg
  • cebula - 2 szt
  • jabłka - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • cidre - 1/2 l
  • słonina pokrojona w kawałki
  • sól i pieprz
  • tymianek cytrynowy świeży
  • rozmaryn 1 gałązka
  • masło


Sposób wykonania:
Przygotować mięso - natrzeć solą, pieprzem, ziołami , obłożyć w naczyniu żaroodpornym jabłkami pokrojonymi w ćwiartki, czosnkiem, cebulą i słoniną.


Piec w temperaturze 185°C przez 20 minut i następnie oblać cidrem i piec jeszcze 25 minut aż mięso będzie upieczone i dobrze zrumienione.
Wyjąć pieczeń na półmisek i przykryć folią aluminiową aby sobie odpoczęło i nie wystygło, w tym czasie przygotować sosik: zebrać wszystko co pozostało w naczyniu żaroodpornym i zagotować. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Pokroić pieczeń, polać sosem i obłożyć pieczonymi jabłkami i konsumować z ziemniakami przysmażanymi z czosnkiem i karczochami w sosie vinaigrettes.

Przepis na sos vinaigrettes

  • 1/2 łyżki do zupy musztardy - ja użyłem dijonowskiej ostrej
  • 1 łyżka do zupy octu z cidru
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • olej z oliwek

Musztardę, sól, pieprz, ocet wymieszać starannie, aż do rozpuszczenia się soli i następnie powoli dodawać mieszając energicznie olej; jeśli będzie za gęste dodać trochę wody.
Oczywiście można użyć zamienników jeśli się nie posiada cidru lub octu z cidru - można dodać soku z jabłek nie zbyt słodkiego i octu winnego z odrobiną soku z jabłek.



Życzę smacznego
Antozar

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież