Wędliny Domowe
Drukuj

Le kig ha farz

Oto następny ciekawy przepis charakterystyczny dla kuchni bretońskiej.
Le kig ha farz jest specjalnością regionalną z Bretanii, a szczególnie w departamencie Finstere w okolicach Morlaix, aż do Brestu. Tłumacząc z bretońskiego kig = viande = mięso, ha = et = i, et farz = far = farsz (pochodzący od mąki gryczanej).
Przepis ten był typowym dla ludności biedniejszej. Tradycyjny przepis jest to coś w stylu rosołu z dodatkiem warzyw i farszu przygotowanego z mąki gryczanej - farz gwiniz du i sztuką mięsa wołowego oraz boczku półsłonego lub golonki z dodatkiem sosu z szalotki i masła nazywanego - lipig. Istnieje także inny farsz - far gwiniz - zrobiony z mąki pszennej o smaku przypominającym naleśniki, lekko słodki - ulubiony przez dzieci. Często spożywany także smażony na maśle - farz fritet.

Składniki dla 8 osób:

  • 1 kapusta włoska
  • 8 marchwi
  • 5 porów
  • 6 cebuli
  • 6 rzepa
  • 1 brukiew
  • 2 pietruszki
  • 16 ziemniaków
  • 8 szalotek na lipig
  • 250 g masła półsłonego na lipig
  • 1200 g mięsa z łopatki wołowej - sztuka mięsa
  • 1000 g boczek półsłony lub golonki jak kto woli albo ma pod ręką

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na dość duże kawałki, szalotkę na lipig obrać i najlepiej zetrzeć na tarce.
Ziemniaki umyć i nie obierać - mają być ugotowane z łupiną
Do dużego garnka wrzucić 3 marchewki i 3 cebule i 1 por dodać mięso wołowe, zalać zimną wodą do 3/4 pojemności garnka - gotować aż mięso będzie miękkie. Przygotować farsze i lipig

Farz gwiniz - biały farsz

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 jaj
  • 200 g cukru
  • 1 łyżkę do kawy soli
  • 1 l mleka

Mąkę, cukier, sól wymieszać dodać jaja i rozrobić delikatnie z mlekiem tak żeby nie powstały grudki. Wlać do worka na 3/4 jego objętości dobrze związać sznurkiem i gotować przez około 3 godziny w rosole wołowym.



Farz gwiniz du - farsz z mąki gryczanej

  • 1 kg mąki gryczanej
  • 4 jaja
  • 50 cl śmietany
  • 250 g masła półsłonego roztopionego
  • 300 g rodzynek
  • 1 łyżka do kawy soli
  • 11/2 l mleka i 250 g wody

Mąkę, sól wymieszać dodać jaja, śmietanę i roztopione masło, rozrobić delikatnie z mlekiem tak żeby nie powstały grudki dodać rodzynki namoczone w wodzie przez około 2 godziny.



Wlać do worka na 3/4 jego objętości dobrze związać sznurkiem i gotować przez około 3 godzin w rosole wołowym. Farsz ten powinien być dość gęsty.



Lipig
6 szalotek startych gotować na maśle, na małym ogniu przez około 2 godziny delikatnie żeby się nie przypaliło, doprawić pieprzem i solą bo może być dość słodkawa. Jest to dodatek do naszego dania i służy tu za sos - podkreślenie smaku i połączenie tych wszystkich bardzo różnych składników.


Gdy farsze będą już gotowe - ugotowane,


wyciągnąć je z rosołu i odstawić w ciepłe miejsce - może to być inny garnek, przykryty folią aluminiową lub przykrywką i kocem - chodzi żeby nie wystygły za bardzo.
Wrzucić resztę warzyw do garnka i gotować do miękkości, ja wole jak są lekko aldente. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


W osobnym garnku ugotować boczek półsłony (poitrine demi sel), z dodatkiem warzyw. Gotować aż do miękkości. Gotujemy boczek osobno ze względu na sól - trzeba uważać żeby nie zasolić rosołu dlatego lepiej dodać trochę wody z gotowanie boczku do rosołu na samym końcu żeby doprawić.

Sposób podania - najpierw należy wypić rosół bardzo często z suchym chlebem, albo bagietką.


Następnie cały zestaw - mięsa, warzywa, ziemniaki, no i farsze i lipig.


Do popicia najlepiej zdaje się wino czerwone półwytrawne. Jest to danie dość pracochłonne, ale zawsze zostanie na następny dzień - a odgrzewane jest jeszcze lepsze.
W regionie gdzie mieszkam organizuje się wieczory kig ha farz, gdzie ludność zbiera się na degustowaniu tego bardzo smacznego dania. Jeśli macie ochotę 6 lutego 2010 o godzinie 19:00 Rada Rodziców przy szkole naszych córek organizuje taki właśnie wieczór połączony z loterią. Przygotowujemy 250 porcji tej specjalności także zapraszam serdecznie i pozdrawiam gorąco.

Antozar

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież