Wędliny Domowe
Drukuj

Zupa rybna

Jako, że u nas tydzień był zimny i do tego sztormy połączone z dużymi opadami deszczu. To najlepszym sposobem na rozgrzanie (poza oczywiście przeczytaniem jakiejś ciekawej naleweczki) to zjeść dobrą zupę - a tutaj jak zupa, to tylko rybna.


Oto przepis
Składniki:

  • rybie głowy i ości - 3 rodzaje różnych ryb np. okoń morski, flądra, dorsz lub inne ale żeby nie były za tłuste. Można użyć całych ryb szczególnie tych mniejszych.

Warzywa:

  • cebula,
  • marchew,
  • por,
  • seler naciowy,
  • czosnek,

Przyprawy i inne:

  • koncentrat pomidorowy,
  • tymianek,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:
Ości rybne z głowami zalać zimną wodą, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i liść laurowy. Gotować to wszystko około 2 godzin, następnie zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne, anyżówką i szafranem.
Spożywać z tartym żółtym serem, pieczywem czosnkowym i z dodatkiem śmietany.
Przepis jest sprawdzony, jeśli chodzi o proporcje to wszystko zależy od ilości i jakości ości lub ryb.
Zupa rybna w Bretanii jest bardzo popularna bo jest bardzo smaczna, łatwostrawna, pożywna i łatwa do wykonania, a przede wszystkim tania.
A po takiej zupce zapraszam na deser, na dobre ciacho.

Smacznego:
Antozar

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież