Wędliny Domowe
Drukuj

Czii-Borek, zwane też z rosyjska "czieburiekami"


Składniki:
Ciasto (podobne jak na pierogi):

  • 2 szkl. mleka,
  • 1 kg maki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
  • 1 - 2 posiekane cebule,
  • 1szklanka wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz ile kto lubi.
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Ciasto wygnieść, można to zrobić w automacie do wypieku chleba:


Następnie ciasto rozwałkować i utworzyć cieniutkie krążki średniej wielkości (o średnicy 10-15 cm).
Składniki farszu dokładnie wymieszać


i nakładać 1-2 łyżki na ciasto (placek), rozprowadzając tak, aby od brzegu pozostało wolne miejsce.


Następnie krążek złożyć i skleić jak pieróg
Aby było równo po złożeniu pieroga można użyć talerza i kółka do cięcia ciasta:


Tak to wychodzi. Pieróg z mięsem:


Smażyć na gorącym, głębokim oleju ok. 2 min. z każdej strony, aż się zrobią kruche i rumiane.


Czii-Boreki podaje się na gorąco zaraz po przygotowaniu.



Smacznego: Beiot

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież