Wędliny Domowe
Drukuj

Oryginalny przepis:



M N O Ž S T V Í (Ilość)

do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków)

S U R O V I N Y (Składniki)

2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych parówek)
1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)
6 00 ml octa (600 ml octu)
1250 ml vody (1250 ml wody)
5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łyżki stołowej cukru - 10g)
1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)
3 bobkové listy (3 liście laurowe)
na špičku nože chilli (na końcu noża chili)

P O S T U P (Wykonanie)

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička


-----------------------------------------------------------------------------------
Moje tłumaczenie przepisu, posługiwałem się słownikiem czesko-polskim. Tłumaczenie jest dość dowolne ale oddające sens oryginału.

Najpierw wykonujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.
Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką.

Autor: Papcio

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież