Wędliny Domowe
Drukuj




Wędlina otrzymywana z boczku wieprzowego
delikatny, słodki smak
barwa: różowo- biała
wielowarstwowa struktura: przemienność warstw chudych i tłustych
zróżnicowany kształt w zależności od sposobu produkcji, wyróżnia się następujące rodzaje Pancetty:
Arrolata
Coppata
Tesa (płaska)
Affumicata –wędzona
Mięso jest selekcjonowane, a następnie doprawiane solą i pieprzem często również goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową, całymi lub mielonymi owocami jałowca. Następnie mięso poddaje się procesowi dojrzewania i obsuszania przez okres 70 dni. Taki proces produkcyjny pozwala zachować wszelkie wartościowe składniki.

SKŁADNIKI: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, sacharoza, laktoza, dekstroza, przyprawy, przeciwutleniacz E-301, substancja konserwująca E-252, E-250.

CECHY CHEMICZNE: woda- 48,8%, tłuszcz-16,9%, białko-19,9%.

FORMA OPAKOWANIA- dział samoobsługowy : produkt pakowany w technice MAP (Modyfikowana Atmosfera Pakowania). Masa netto 80g/ 8 plastrów. Opakowanie zbiorcze-karton 10/20 sztuk.

FORMA OPAKOWANIA- dział tradycyjny : Opakowanie vaccum. Masa netto jednej sztuki-1,5 kg.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Temperatura od 0 C do + 4 C.

OKRES TRWAŁOŚCI: Plastry- 45 dni, Luz- 60 dni.



WSKAZÓWKI KULINARNE

Włoska tradycja łączy ją z przygotowaniem sosów do potraw jak makaron a la carbonara, gdzie nadaje ona delikatny, wędzony aromat. Wspaniale smakuje w formie grillowanej lub smażonej, podawana z różnymi sałatkami i z opiekanym na grillu chlebem.


KILKA PRZEPISÓW

1. Tosty z Pancettą

Dla 4 osób: 100 g sera Fontina, 4 kromki chleba, 100 g cienko pokrojonej Pancetty, pół szklanki koniaku, czarny mielony pieprz i olej z oliwek.

Przeciąć na pól każdy kawałek chleba i wyłożyć na brytfannę, uprzednio wysmarowaną olejem. Na każdym kawałku położyć plasterek Fontiny i przyprawić pieprzem. Następnie nałożyć na nie plastry Pancetty, zrosić koniakiem i wstawić do pieca na 10 min. Wyjąć tosty w chwili, gdy Pancetta staje się przezroczysta i lekko zarumieniona. Serwować natychmiast.


2. Pancetta z czerwoną papryką

Dla 4 osób: 20 plastrów cienko pokrojonej Pancetty, 2 czerwone papryki i jedna łyżeczka oliwy z oliwek.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną w plasterki paprykę i Pancettę. Smażymy wszystko 30 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy, gdy papryka stanie się miękka.

Informacje zaczerpnięte z Firmy Eurexia

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież