Wędliny Domowe
Drukuj



- produkt francuski
- wytwarzany z chudego boczku wieprzowego

PRODUKCJA

W pierwszej kolejności wyselekcjonowane mięso, składające się z jak najmniejszej ilości części tłustych, jest rozbierane. Następnie jest ono peklowane w specjalnych kadziach. W trakcie tego procesu, oprócz soli, często dodawane są inne składniki jak: cukier, aromaty, przyprawy, wino, alkohole lub fermenty. Długość tego procesu zależy od producenta i receptury, gdyż wielu z nich ma swoje ściśle strzeżone przepisy, dające niepowtarzalny smak. Tak przygotowane mięso jest albo gotowane i pakowane, albo poddawane procesowi wędzenia. Dla ciekawostki: ponad 50% boczku wieprzowego jest sprzedawana w formie Lardons (różnica pomiędzy Bacon i Lardons wynika z użytego mięsa do produkcji – Lardons to boczek, a Bacon to świńskie boki).

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzisiejsza produkcja Lardons pozwala na otrzymanie tego produktu znacznie mniej tłustego, niż miało to miejsce przed laty, dzięki lepszemu surowcowi i odpowiedniej selekcji mięsa. Ponadto, biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu, należy dodać, iż produkt ten w trakcie przygotowania jest gotowany lub smażony, a więc następuje dodatkowe wytapianie tłuszczu. Co więcej, w chwili obecnej metoda konserwacji tradycyjnej poprzez solenie często zostaje zastąpiona przechowywaniem w chłodzie, co dodatkowo zmniejsza zawartość soli w produkcie.

SKŁADNIKI: boczek wieprzowy, sól. Przeciwutleniacz: E-316. Substancja konserwująca: E-250.

FORMA OPAKOWANIA- dział samoobsługowy: produkt pakowany w technice MAP. Masa netto 200g. Opakowanie zbiorcze- karton 10 sztuk.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: temperatura od o do +4C.

OKRES TRWAŁOŚCI: 30 dni

WSKAZÓWKI KULINARNE

Polecany z wieloma produktami, szczególnie ten wędzony, dla wzmocnienia specyficznego smaku. Nadaje się również świetnie do sałatek i makaronu.

KILKA PRZEPISÓW

1. Ziemniaki z Lardons i serem

Dla 2 osób: całe ziemniaki ze skórką, boczek Lardons pokrojony w kostkę, ser tarty Mozzarella, masło, sól, pieprz.

Nakłute uprzednio ziemniaki upiec w kuchence mikrofalowej. Następnie zawinąć je w folię aluminiową (przed zawinięciem, do każdego, należy dodać trochę masła, boczku Lardons i tarty ser). Włożyć wszystko razem do pieca lub na grill na około 20 minut. Podawać na ciepło.

2. Jaja z grzybami i czerwonym winem

Dla 2 osób: 4 jaja, 200 g pieczarek drobno pokrojonych, sól, pieprz, 1 szklanka czerwonego wina, 30 g masła, 100 g boczku Lardons wędzonego, 3 posiekane ząbki czosnku, liść selera, 1 szklanka Porto, 2 małe cienko posiekane cebulki.

Po roztopieniu masła w naczyniu dodać pieczarki, cebulkę, liść selera. Wymieszać i dusić kilka minut. Następnie dodać boczek Lardons i smażyć na wolnym ogniu, aż do wyparowania wody z grzybów. Dodać czerwone wino, szklankę wody z kostką warzywną oraz Porto. Gotować aż do odparowania wody, tzn. około 15 minut. Osobno, na wysmarowanej masłem patelni, przygotować 4 sadzone jajka. Wyłożyć je na talerze i podawać razem z wcześniej przygotowaną mieszaniną.

Informacje pochodzą z Firmy Eurexia

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież