Wędliny Domowe
Drukuj

- produkt włoski
- szynka surowo dojrzewająca
- produkowana na bazie mięsa wieprzowego- karkówki

Wędlina dla prawdziwych smakoszy, charakteryzuje się mocną lecz wyważoną „osobowością”. Jej plastry łatwo rozpoznać po charakterystycznym żywym kolorze czerwieni, poprzecinanym nieregularnie częściami tłustymi (proporcje 25% tłuszczu, 75% chudego mięsa).

HISTORIA

Pochodzenie pierwotnego produktu wywodziło się z Piancezy i Parmy (miasta w północnych Włoszech). W dzisiejszych czasach Coppa produkowana jest na terenie całych Włoszech. Można ją również spotkać pod nazwami „Lonza” lub „Capocollo”.

PRODUKCJA

Wysoką jakość produktu gwarantuje kilkupokoleniowa tradycja produkowania Coppy.
Karkówka jest rozbierana i leżakuje na specjalnych tacach przez 24 godziny. Następnie mięso jest formowane na odpowiedni okrągły kształt. Po tym następuje proces solenia mieszaniną: soli kuchennej, mielonego pieprzu, czosnku, goździków, czasami również innych przypraw z odrobiną wina. Proces ten trwa od 8 do 15 dni, po czym Coppa wkładana jest do naturalnej osłonki ściskanej sznurem, dzięki czemu otrzymuje ostateczny kształt. W dalszej kolejności jest ona wieszana na jedną noc w celu odsączenia płynów, a następnie wędruje na okres jednego tygodnia do dobrze wentylowanego pomieszczenia w celu obsuszenia.
Proces dojrzewania odbywa się w komorze o odpowiedniej wilgotności i temperaturze, co sprzyja rozwojowi charakterystycznej flory w postaci białego nalotu. Podczas 4 lub 5 miesięcy następuje zmiana białek zawartych w wędlinie, które dają Coppie tak niepowtarzalną konsystencję i smak.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Skład Coppy ewoluował z czasem. Dzisiejszy produkt zawiera dużo mniej tłuszczów w porównaniu z tym sprzed kilkudziesięciu lat (33% w stosunku do 47%). W tym samym czasie w sposób widoczny wzrósł udział białek z 17% do 24%, których jakość jest lepsza biorąc pod uwagę zawartość aminokwasów.

SKŁADNIKI: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, sacharoza, laktoza, dekstroza, przyprawy. Przeciwutleniacz E-301, substancje konserwujące E- 251, E- 250.

CECHY CHEMICZNE: woda- 36,5%, tłuszcz- 18,7%, białko- 26,6%.

FORMA OPAKOWANIA- dział samoobsługowy: produkt pakowany w technice MAP. Masa netto 80g/ 8plastrów. Opakowanie zbiorcze- karton 10/20 sztuk.

FORMA OPAKOWANIA-dział tradycyjny: opakowanie luzem. Masa netto jednej sztuki- 1,8/2,2kg. Ilość sztuk w kartonie- 4.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: temperatura od 0 do +4C.

OKRES TRWAŁOŚCI: plastry- 45 dni, luz- 60 dni.

WSKAZÓWKI KULINARNE

Coppa jest świetna z chlebem, pasuje jako dodatek do selera czy karczochów w oleju. Świetnie smakuje także z owocami, szczególnie z melonem i kiwi.

KILKA PRZEPISÓW

1. Coppa z ziemniakami

Dla 4 osób: 6 dużych ziemniaków, 6 plastrów Coppy, 200 g sera Reblochon, 6 małych łyżeczek tłustej śmietany, sól, pieprz i mała łyżeczka natki pietruszki.

Ułożyć ziemniaki w całości na brytfannie i wstawić do pieca na 1 godzinę. Wyjąć ziemniaki, nakroić wzdłuż i rozchylić powstałą szparę, jednocześnie starając się nie rozpołowić ziemniaka. Posolić, popieprzyć, włożyć do każdego łyżeczkę śmietany, 1 plasterek Coppy drobno pokrojonej, a na nią mały kawałek sera. Włożyć ponownie do pieca na 10 – 15 minut. Wyjąć, posypać natką pietruszki i natychmiast podawać.

2. Coppa z zapiekanymi szparagami

800 g zielonych szparagów, 8 cienkich plasterków Coppy, 60 g sera Parmezan (w jednym kawałku), 1 mała sałata włoska, 4 łyżki stołowe aromatycznego octu, 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, sól, pieprz.
Obrać delikatnie szparagi. Odkroić ich dolne części, umyć i pokroić wzdłuż na 4 części. Pokroić również plastry Coppy w paseczki. Obrać i drobno pokroić czosnek. Umyć i wysuszyć bazylię, a następnie oderwać listki. Umyć liście sałaty, pokroić na drobne kawałki. Za pomocą specjalnego noża do obierania warzyw pokroić Parmezan w cienkie plastry. Podgrzać olej na patelni i położyć na niej szparagi, posolić, popieprzyć i pozostawić na małym ogniu na 10 minut, odwracając je co jakiś czas. Następnie dodać pokrojoną Coppę i czosnek. Zwiększyć ogień i dusić wszystko razem przez około 5 minut. Na koniec dodać ocet. Odstawić patelnię.
Wyłożyć talerze liśćmi sałaty, a na patelnię dorzucić liście bazylii i wymieszać. Udekorować plastrami sera i podawać.

Informacje pochodzą z Firmy Eurexia

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież