Wędliny Domowe
Drukuj



Szynka włoska przygotowywana jest z mięsa szynek wieprzowych pochodzących z żywca ważącego między 160 a 180 kg. Świnie muszą być urodzone i wyhodowane we Włoszech, w specjalnych, rygorystycznych warunkach, z zachowaniem wszystkich reguł higieny i odpowiedniego karmienia. Ta szynka charakteryzuje się bogactwem aromatów, jędrnością i delikatnością, jak również jednolitym kolorem mięsa.

HISTORIA

Jest to szynka z tradycją wytwarzania sięgająca czasów rzymskich. Szynka Włoska Surowa jest najznakomitszym produktem spośród wszystkich włoskich wyrobów. Produkowana jest we wszystkich regionach Włoszech, ale największą reputacją cieszą się te, które mają certyfikat jakości pochodzenia, a więc podlegają ścisłym kontrolom jakościowym na każdym etapie produkcji. Ponadto produkowane są one w określonych strefach geograficznych tam, gdzie know-how łączony jest ze wspaniałym, niezwykle sprzyjającym klimatem wpływającym na właściwy proces dojrzewania.

PRODUKCJA

Świńskie uda są odpowiednio przycinane, aby szynki otrzymały charakterystyczną formę. Następnie w mięso wcierana jest sól, jedyny dozwolony składnik i mięso wędruje do zimnego pomieszczenia, aby mogło odpowiednio wchłonąć ten konserwant. Później mięso jest przemywane i trafia do specjalnych pomieszczeń, gdzie następuje proces dojrzewania. Zabieg ten jest bardzo długi, trwa czasami dłużej niż jeden rok. W tym czasie procesy biochemiczne zachodzące w mięsie zmieniają stopniowo jego właściwości organoleptyczne, które nadają Szynce Włoskiej Surowej smak i aromat znany na całym świecie.

Wartości odżywcze

Szynka Włoska zawiera najmniejszą ilość tłuszczu spośród wszystkich włoskich wędlin. Tłuszcz ten ponadto jest wspaniałej jakości-składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz z małej ilości cholesterolu. Ponadto jest ona źródłem białek i witamin (jak B1) potrzebnym do regeneracji tkanek.

SKŁADNIKI: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, pieprz. Substancja konserwująca E-252.

CECHY CHEMICZNE: woda- 50,5%, tłuszcz- 27,9%, białko- 10,5%.

FORMA OPAKOWANIA- dział samoobsługowy: produkt pakowany w technice MAP. Masa netto 80g/5 plastrów. Opakowanie zbiorcze- karton 10/20 sztuk.

FORMA OPAKOWANIA- dział tradycyjny: opakowanie vaccum. Masa netto jednej sztuki-6/6,6kg. Ilość sztuk w kartonie-2.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: temperatura od 0 do +4C.

OKRES TRWAŁOŚCI: plastry 45 dni, luz 60 dni.

PORADY KULINARNE

Szynka Włoska jest sama w sobie tak aromatyczna i smakowita, że poleca się ją konsumować samą lub z tradycyjnym pieczywem. Ponadto można ją podawać ze świeżymi owocami jak: kiwi, melon, figi lub białe winogrona, z którymi stanowi pełnowartościową, lekko strawną, a jednocześnie sytą przekąskę. Aby w pełni wykorzystać jej walory kulinarne, należy podawać ją pokrojoną w bardzo cienkie plastry.

KILKA PRZEPISÓW

1. Sałatka wiosenna

Dla 4 osób: 1 sałata, 100 g sera gouda, 8 fig, 4 plastry Szynki Włoskiej, olej, ocet, musztarda, sól i pieprz.

Umyć sałatę. Pociąć ser w plastry, a następnie razem z szynką w paseczki. Umyć i wytrzeć figi. Pokroić na 4 części. Rozłożyć sałatę na 4 talerze. Zrobić to samo z paseczkami sera i szynki. Urozmaicić kompozycje figami. Teraz przygotować sos z 3 łyżek octu, 1 łyżki musztardy, soli, pieprzu i łyżki oleju. Tuż przed podaniem polać przygotowaną sałatkę sosem.

2. Szynka zawijana z serem kozim

Dla 8 osób: 8 plastrów Szynki Włoskiej, 1 kozi ser, jeden pęczek świeżego szczypiorku, sałata, czerwona papryka, sól, pieprz, curry.

Pokroić ser na grube plastry i nałożyć na plastry szynki. Posypać wszystko razem drobno pokrojonym szczypiorkiem. Zawinąć tak przygotowaną szynkę i pokroić w kawałki około 2 cm, wbijając drewniane patyczki zapobiegające rozwinięciu się szynki.
Powstałe koreczki podawać z liściem sałaty, doprawione uprzednio przyprawami według uznania.

Informacje pochodzą z Firmy Eurexia

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież