Wędliny Domowe
Drukuj

Pikantna wołowina z sałatą
składniki: (na 4 porcje)

  1. 1/2 kg mielonej wołowiny
  2. 1/2 łyżeczki ostrej chili
  3. 1/2 łyżeczki kminu
  4. 1/2 łyżeczki oregano
  5. 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  6. 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  7. 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  8. 1 łyżeczka suszonej cebuli
  9. 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  10. 4 placki kukurydziane (na foremki)
  11. 1 szklanka kwaśnej śmietany
  12. 1 szklanka mielonej fasoli
  13. 1/2 szklanki sosu serowego
  14. 1/2 szklanki czarnych oliwek
  15. 1/2 szklanki marynowanej papryki japaleno
  16. 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  17. 8 pomidorków koktajlowych
  18. 1/2 główki sałaty
  19. 1/4 szklanki zielonego sosu salsa

Sposób przygotowania:

Obsmażyć mięso na patelni i odlać tłuszcz.
W moździerzu rozetrzeć: paprykę chili, kmin, oregano, suszoną cebulę, solą, cukrem, sproszkowanym czosnkiem i zielonym pieprzem.


Zagotować szklankę wody i rozprowadzić z roztartymi przyprawami, dodać sok cytryny. Wlać do mięsa.
Podsmażać do całkowitego odparowania płynu.


Z placków z mąki kukurydzianej formujemy miseczki ...


... i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175oC) na 7 do 10 minut, do czasu kiedy ciasto nabierze jasno brązowego koloru.


Napełniamy formę w następującej kolejności:
2 łyżki gorącego mięsa wołowego, łyżeczka kwaśnej śmietany, 2 łyżki gorącej mielonej fasoli, 2 łyżki gorącego mięsa wołowego, 4 łyżeczki gorącego sosu serowego, ...


... garść porwanej na strzępy sałaty, 2 pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe, łyżkę posiekanej czerwonej cebuli, kilka pociętych czarnych oliwek (bez pestek), kilka plasterków marynowanej papryki japaleno, łyżkę zielonego sosu salsa i 2 łyżeczki kwaśnej śmietany.



Smacznego: ChefPaul

Uwaga:
Placki na foremki przygotowuje się z mąki kukurydzianej, oleju roślinnego, wody, soli i proszku do pieczenia (najlepiej jednak, zakupić gotowe "tortilla").
Sos serowy przygotowujemy rozpuszczając twardy żółty ser (drobno posiekany lub utarty) z masłem i słodką śmietanką.
Zielony sos salsa przygotowuje się z następujących składników: zielone marynowane pomidory, marynowana papryka chili serrano, cebula, natka pietruszki i sól.
Wyśmienicie smakuje z zimnym, ciemnym niepasteryzowanym piwkiem.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież