Wędliny Domowe
Drukuj
Składniki:
4 kg wieprzowiny,
1,5 kg wołowiny,
1 zając,
1,5 kg słoniny,
0,20 kg soli,
0,01 kg saletry,
0,01 kg pieprzu,
0,01 kg ziela angielskiego,
0,005 kg goździków,
0,005 kg majeranku,
0,005 kg listków laurowych,
0,005 kg kolendry,
szklanka spirytusu, rumu lub araku,
jelita wołowe środkowe.

Przygotowanie:

Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej, przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno, sól wyprażyć i zmieszać z saletrą. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus, rum lub arak. Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita.. Słoninę (najlepiej twardą karkówkę) pokrajać na wąskie cienki paseczki i wymieszać razem z masą. Gotową masę nakładać do jelit wytartych uprzednio do sucha z zewnątrz jak i od wewnątrz. Napełniać jelita ściśle, tak aby nie dostało się powietrze. Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami, obciążyć jakimś ciężarem, wynieść w chłodne miejsce i przetrzymać przez 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach kiełbasy wyjąć, wynieść na powietrze i
rozwiesić w przewiewnym miejscu na dwa dni. Gotowe.

Autor: Maxell za Tadeuszem Kłossowskim

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież