Wędliny Domowe
Drukuj

 

Witajcie Siostry i Bracia.

Chciałbym przedstawić swój bardzo smaczny wyrób, pod nazwą: Pancetta. Zawijany boczek wędzony.

 

Wycinamy żeberka i docinamy boczek. U mnie wyszedł płat o wymiarach 25 cm x 30 cm,

Boczek peklowałem na sucho przez okres 10 dni.

Zastosowałem następujący sposób zasolenia:

od strony mięsa - peklowałem peklosolą 25g/kg,

od strony tłustej - solą morską 25g/kg,

 

Po peklowaniu boczek zawinąłem w rulon i osznurowałem mocno szpagatem.

Tak przygotowany baton, parzyłem do czasu uzyskania temperatury 72°C wewnątrz.

Następnym etapem było osuszanie trwające ok. 30min, oraz wędzenie dymem ciepłym do uzyskania pożądanego koloru (ok. 2 godz.).

Wyrób bardzo smaczny i szczerze polecam z uwagi na prostotę wykonania.

HPIM9825  HPIM9837

 

Pozdrawiam życząc smacznego:

dariuskuni

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież