Wędliny Domowe
Drukuj

1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2. Sól – 0,220 kg
3. Saletra – 0,015 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Liść laurowy – 4-5 szt
6. Czosnek – 4-5 ząbków
7. Po łyżce przypraw – tymianek, majeranek, ziele angielskie, jałowiec, cząber, bazylia, mięta.

Zioła dokładnie utłuc w moździerzu, czosnek rozetrzeć z solą. 3 litry wody, sól, saletrę, czosnek oraz przyprawy gotować 10-15 minut, wystudzić. Za pomocą strzykawki wprowadzić solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w okolice kości (25-30 nakłuć).
Szynkę ułożyć w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalać solanką, przykryć talerzykiem, obciążyć i zostawić na 3 tygodnie. Przewracać ją co 3 dni.
Wyjąć, osznurować, suszyć 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu.
Wędzić 14-18 dni zimnym dymem.
Produkt średniotrwały.

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież