Wędliny Domowe
Drukuj

Szynka w zalewie ziołowej.

Produkt sprawdzony wielokrotnie.

Zalewa na 5kg. szynki:

- 1 dag kolendry,
- 3-4 gożdziki,
- 15 ziaren pieprzu,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 15-20 dag soli,
- 1 dag cukru,
- 1 dag saletry,
- 2,5 l wody.

Wykonanie:

Zmiażdżyć przyprawy, zmieszać z solą, cukrem i saletrą i podzielć na dwie części.Połowę mieszanki wetrzeć w mięso, odłożyć je na dwa dni w temperaturze pokojowej. Zagotować dwa i pół litra wody, wystudzić, zmieszać z drugą połową mieszanki, mięso zalać zalewą na około 2 tygodnie. Przechowywać w kamiennym garczku przyciśnięte tak, aby całe mięso było w zalewie.
Po wyjęciu z zalewy wędzić 3 - 4 godziny gorącym dymem.
Następnie parzyć w temperaturze 95 st.C w czasie 1 godz. parzenia/1kg.
Smacznego.
Do domowego wyrobu wędlin (robię jeszcze kiełbasę wedzoną i boczki) stosuję wyłącznie świnki z małych gospodarstw, gdzie prawdopodobieństwo tradycyjnego tuczu jest duże. Już nie kupię mięsa w supermarkecie na wędliny bo to nie ma właściwego smaku. Z przykrością stwierdzam, że coraz trudniej na wsi o takie świnie.Pozdrawiam wszystkich domowych wędliniarzy - nie dajmy się plastikom.

Autor: Andrzej

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież